Ceaiul Matcha şi locul lui în cultura japoneză

Toate ceaiurile, fie ele verzi sau negre, provin din aceeaşi plantă, Camelia Sinensis. Savurate în jurul lumii, ceaiurile sunt servite într-o varietate de feluri. Diferenţele între tipurile de ceai provin din felul în care planta de ceai a fost cultivată şi procesată.

Consumat în Japonia de mai bine de 800 de ani, ceaiul pudră Matcha a fost adus din China şi folosit iniţial ca medicament. Folosit de călugarii budişti, matcha era apreciat pentru calitatea lui de a oferi o stare de trezie în timpul orelor de meditaţie Zen. Cu timpul, matcha a început să fie consumat frecvent în societatea japoneză, în special de către samurai, şi a devenit o parte esenţială în Chanoyu, Ceremonia Ceaiului.

Chanoyu este o actitvitate culturală japoneză, în care o gazdă prepară şi serveşte ceaiul verde matcha unui număr de oaspeţi.

Maeştrii de ceai spun că înţelesul fundamental al Ceremoniei Ceaiului este: “adu apă proaspătă, adună lemne pentru foc, fierbe apa, apoi fă ceaiul”. Deşi pare simplu, ritualul construit în jurul servirii ceaiului matcha, are ca scop creerea unei legături profunde între participanţi, iar bolul de ceai să fie oferit de gazdă şi savurat de oaspeţi cu inima deschisă.

 

 

DSC_0176 (2)

 Matcha este făcut din mugurii şi frunzele proaspete ale plantei de ceai, Camellia Sinensis, care sunt uscate şi măcinate, până se transformă într-o pudră fină.

 

 

 

 

 

 

 

preparing teas

 

 

 

 

Pentru a servi matcha, apă fierbinte este turnată peste pudra verde, apoi amestecată cu iuţeală cu un pămătuf de bambus. Cheia unui bol bun de matcha este ca pudra să fie agitată pâna ceaiul devine o suspensie spumoasă, uniformă şi nu are cocoloaşe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planta de ceai creşte cel mai bine sub razele directe ale soarelui, pe pante care sunt bine drenate. În luna Aprilie, plantaţia de ceai se acoperă cu rogojini care împiedica pătrunderea luminii în proporţie de 80%. Acest lucru forţează frunzele să îşi mărească suprafaţa şi conţinutul de clorofilă, iar ceaiul capătă o aromă subtilă şi astringentă. Recolta ceaiului începe în luna Mai. Frunzele culese sunt opărite cu aburi pentru a împiedica fermentarea, apoi răcite şi uscate în curenţi ascendenţi de aer, şi trecute printr-un cuptor unde se va elimina orice urmă de umezeală.

Hurtebise2010ok04Ceaiul recoltat primavara, se va pastra în vase speciale de ceramică, pâna în luna Noiembrie (timp în care se va matura şi va căpăta o aromă delicată) şi se va folosi pentru ceremonia ceaiului care marchează începutul iernii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wagashi assortementÎnainte de a pregăti ceaiul, oaspeţilor le sunt oferite dulciuri. De obicei, aşa cum camera de ceai a fost aranjată în concordanţă cu anotimpul, şi dulciurile evocă sezonul. O îmbucătura dulce înainte de a sorbi ceaiul, serveşte la ameliorarea gustului amar, dar revigorant al ceaiului matcha.

 

 

 

Ca oricare în oricare alt ceai, componenentele solubile ale ceaiului matcha sunt următoarele: teanina (un amino-acid), cafeină, tanin şi vitamina C. Teanina este sursa gustului ceaiului, cafeina îi dă gustul amar, iar taninul este cel care îi conferă astringent. Din cauză că matcha este băut sub formă de suspensie, nu numai ingredientele solubile sunt absorbite de organism, ci toate componenele ceaiului, cum ar fi vitamina A şi E, beta-caroten, minerale şi proteine sunt consumate integral.

Ceremonia ceaiului nu se referă numai la bucuria de a gusta ceaiul, ci are şi un puternic element filozofic: viaţa de zi cu zi le dă oamenilor tot mai puţine ocazii de a avea întâlniri pline de sens. În ciuda etichetei, la o întâlnire unde se serveşte matcha, gazda şi oaspetele au ocazia de a se bucura de prezenţa celuilalt.

De-a lungul istoriei sale, Japonia, a adoptat multe obiceiuri din alte ţări, şi le-a tranformat în cultura ei proprie. Ceremonia Ceaiului, dezvoltată în jurul pudrei matcha este un exemplu perfect: importat din China, Matcha a devenit elementul esenţial pentru Tradiţia Japoneză a Ceaiului.