Michel's hands

Chadō este studiul ceremoniei care a evoluat în jurul servirii ceaiului verde matcha. Adus din China, de către călugarii care au adus budismul Zen în Japonia, ceaiul verde a fost considerat mai întâi medicament. In secolul XIII, ceremonia ceaiului a fost adoptată de clasa samurailor şi a devenit prilej de socializare şi de etalare a opulenţei.

Trei secole mai târziu, Sen-no Rikyu, maestrul de ceai al conducătorului Oda Nobunanga, apoi a lui Toyotomi Hideyoshi, s-a opus acestei opulenţe. Conform lui Rikyu aspectul esenţial al Ceremoniei Ceaiului a fost stabilirea unei relaţii de apropiere între gazda care pregăteşte ceaiul şi oaspeţii săi. A fost cel care a tranformat Chanoyu, într-o formă de artă cu scopul de a dezvolta un simţ al naturalului şi a simplităţii.

Descendenţii lui Sen no Rikyu au adoptat conceptul de Wabi Sabi (frumuseţe prin simplitate) şi au format cele trei şcoli principale unde se studiază Ceremonia Ceaiului: Urasenke, Omotesenke şi Mushakōjiseke.

 

 

Entuziasmul pentru promovarea şi protejarea artelor tradiţionale nipone, rezultat al lungii istorii de relaţii culturale şi diplomatice între România şi Japonia, au facut ca şcoala Urasenke să înceapă un nou capitol mai întâi în Bucureşti, mai apoi în Iaşi. Astfel, în 2009, un profesor pasionat de cultura japoneză, Florea Sensei, a început să predea studenţilor săi de la secţia de Japoneză a Universităţii Bucureşti, primele noţiuni despre o străveche disciplină niponă: Chadō sau Calea Ceaiului. Curând, cursurile de Ceremonia Ceaiului, au atras nu numai studenţi ai universităţii, ci şi persoane, care indiferent de vârstă, sunt atrase de universul japonez. Grupul s-a consolidat, iar in Ianuarie 2012 a fost recunoscut de către şcoala Urasenke.

IMG_3645 (2)

Cei care practică Ceremonia Ceaiului învaţă la cursuri ”temae”- proceduri de servire a ceaiului pudră matcha, precum şi reguli de etichetă necesare pentru a putea aprecia o înâlnire la care participanţii se bucură de o atmosferă de respect şi căldură reciprocă.

Deşi în esenţă, cel mai important aspect al Ceremoniei Ceaiului actul de a pregati şi de a te bucura de un bol de ceai, studiul include noţiuni despre arta japoneză, arhitectura casei şi grădinii de ceai, istorie, filosofie Zen şi meşteşuguri în ceramică, fier, bambus.

De câteva ori pe an, cei care urmează Chadō în Europa se întalnesc pentru a studia împreună, la diverse seminarii, astfel încât modul în care este păstrată tradiţia Chanoyu să fie uniform.

 

 

 

 

 

DSC_1038 (2)

Astăzi, asociaţia Chadō Urasenke Tankōkai Romania este activă în Bucureşti şi în Iaşi şi oferă cursuri şi demonstraţii sub patronajul doamnei Nojiri Sōmei Michiko, cea care, de mai bine de 50 ani, este liantul între grupurile care studiază Ceremonia Japoneză a Ceaiului în tradiţia Urasenke din întreaga Europă.

Stilul de predare al doamnei Nojiri acordă o deosbită atenţie pentru anumite aspecte: tehnici de respiraţie corectă, postura corpului şi coordonarea mişcărilor de bază cu respiraţia.

Coordonatorul grupului, Adina Codreanu urmează Chadō din 1998 şi studiază direct cu Nojiri Sensei.